Реклама / Ads
2| 4183 |01.03.2020 НОВИНИ

Ген. Венцислав Мутафчийски: Наивно е да се смята, че ще бъдем пощадени от коронавируса

.
Вирусът най-вероятно е в България. Вирусолозите са много изнервени, искат да докажат случай на коронавирус и да работят с него. Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени. Няма граници, които да спрат една въздушно-капкова инфекция. Но нямаме потвърден случай.
 

Това заяви в ефира на БНТ генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и началник на Кризисния щаб за работа срещу разпространението на коронавируса.

 

Той бе категоричен, че карантината трябва да съществува и тя трябва да се спазва. "Тук всеки трябва да бъде отговорен за себе си и за близките си. Има държави с много крути мерки и ние ги изследваме. В Израел например има затвор до 7 години за нарушаване на карантина за COVID-19", обясни още началника на Кризисния щаб у нас.

 

"Следим какво се случва в света. Изпратихме наши хора на Конгреса в Берлин. Самата общност от инфекционисти е силно изненадана от паниката, която се създава. Може би причината е в мерките, които се взимат. Да, в цял свят няма маски, но това не е повод за истерия. Те се поставят на болни хора и на медицинските екипи, които работят с тези болни хора. Медицинските специалисти трябва да се щадят.

 

В Китай от години ходят с маски и какво се случи? Докато не ги поставиха под карантина, не се прекърши гръбнакът на заразата. Човек има нормален биоритъм и температурата му се повишава сутрин и следобед. Затова трябва да я мерите 3 или 4 поредни дни, ако се съмнявате. Няма обяснение защо поразява повече възрастни хора, може би, защото имат хронични заболявания. Алогично е защо не поразява децата", каза още той.

По думите му всеки ден, в който не откриват вируса у нас, им дава възможност да се подготвят по-добре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4582 |25.02.2020 Проф. Мутафчийски: Откриваме още две лаборатории за тестване за коронавирус . 7| 9679 |10.02.2020 Венцислав Стефанов: Божков няма сам да си направи сепуко . 7| 4959 |29.07.2019 Венцислав Стефанов: Промиват се мозъци. Всеки или търка в листчета, или ходи на футбол с разни обръщалки . 2| 4212 |18.09.2018 П. Симеонов: Наивно е да се смята, че протестите ще имат успех без външна намеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads