Реклама / Ads
4| 6239 |04.12.2013 АКТУАЛНО

300 митничари си искат работата

.
300 уволнени митничари от цялата страна са завели дело във Върховния административен съд срещу Министерски съвет. Бившите служители на Агенция „Митници“ оспорват законността на постановление 129 от 2012 г., с което правителството на ГЕРБ ги отстрани от работа, за да уреди със сладки постове свои кадри и част от икономическата си клиентела.
 
Заведеният колективен иск е под номер 1819/2013 г. От февруари до ноември ВАС отказва да даде ход на делото. На 11 ноември то най-после стартира, но съдебният състав отказва да допусне разглеждането на каквито и да било доказателства на адвокатите на митническите служетели. „Причината за това е фактът, че докладчик по нашето дело е съдия Жанета Петрова, която е бивш зам.-министър на правосъдието в правителството на ГЕРБ и лично е участвала в изготвянето на скандалното постановление. Държа се нагло в залата и отряза адвокатите ни“, пишат в писмо до МИГNews митничари от Свиленград.

В неофициални разговори бившата зам.-министърка казвала, че не можела да обяви за незаконно правителственото постановление, създадено от нея преди година и половина. В същото време Жанета Петрова категорично отказвала да си направи отвод по делото, въпреки явния конфликт на интереси.

Повечето от митничарите са обжалвали уволненията си пред съда и почти всички печелят на първа инстанция. „Има колеги който са загубили делото си, но са върнати на работа, защото са се съгласили да доносничат срещу колегите си“, твърдят още митничарите.

Юристи обаче обясняват, че постановлението може да се пропука поради незаконосъобразност. Системата на митниците е единствената държавна администрация, в която е въведено изискването „висше образование” за оперативните служители. То на практика не се изисква при митнически контрол на плаца, например. Дори в страните от Европейския съюз, не висшистите преобладават в оперативната работа.

Прословутото постановление 129 на Министерски съвет влезе в сила през юни 2012 г. Вследствие на въведеното изискване за „висше образование” вън от системата останаха над 300 души от цялата страна. На техните места веднага бяха назначени от ГЕРБ.

 

Виктор Петев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7426 |08.07.2013 Искат изтрезвител в Слънчев бряг . 57| 6201 |02.12.2011 М. Радева: 71% не искат сваляне на кабинета . 1| 8644 |20.10.2011 Хр. Ковачки: Искат да ме махат от Общинска банка, за да сложат свои хора . 36| 7009 |26.09.2011 Дж. Уорлик: Не искате ли да знаете имате ли шистов газ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads