Реклама / Ads
3| 6110 |19.01.2011 АКТУАЛНО

Белград дал документи за участието на Йоцич в убийството на Бай Миле

.
Българските съдебни власти получиха от сръбската прокуратура документи за организацията на убийството на местния престъпник Милчо Бонев - Бай Миле.
 

Това съобщават източници от прокуратурата в Белград
, цитирани от местната преса, пише БГНЕС. Българските власти смятат, че Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердам стои зад убийството на наркотрафиканта Милчо Бонев-Бай Миле, който бе убит в края на месец юли 2004 година в София. При атентата бяха убити и петима от охранителите на Бай Миле. 48-годишният Йоцич се намира в ареста на Белград от средата на 2009 година. Съмненията на съдебните власти в София за участието на Йоца Амстердам в убийството на Бай Миле се увеличиха след показанията на Томислав Марянович пред специалния съд в Белград. Според него кумът на Йоцич, 58-годишният Слободан Джурович - Кардинал е поръчал убийството на Бай Миле с цел да поеме контрола над наркотрафика, търговията с оръжие и поръчковите убийства, пише вестник "Ало".

В края на месец ноември миналата година, чрез видео-връзка от хърватската столица Загреб, Томислав Марянович обвини Слободан Джурович, че в края на 2004 година, след ареста на Сретен Йоцич в София и екстрадирането му в Холандия, той е поръчал убийството на Бай Миле. След убийството той изцяло е поел контрола над неговия бизнес. Томислав Марянович даваше показания в делото за убийството на хърватския журналисти собственик на вестник "Национал" Иво Пуканич. "В българския подземен свят тогава се шушукаше, че от затворническата си килия Йоцич е поръчал ликвидирането на командира на българските спецслужби, защото той не е предотвратил екстрадирането му в Холандия, за което негов приятел е платил 3 млн.долара. Йоцич смятал, че е попаднал в капан. Поради тази причина е бил изстрелян и един куршум в диамантения му часовник, което означавало, че времето му е изтекло и че е искал да получи нещо, което не му принадлежи", пише още днешния си брой сръбският вестник "Ало".

По време на показанията Марянович каза, че Сретен Йоцич стои зад всяко второ убийство в България и че техният човек в България е бил тогавашния главен секретар на МВР и сегашен премиер Бойко Борисов, пише още изданието. "Йоцич отхвърли обвиненията на Марянович и каза, че никога не го е виждал и предложи двамата да се изправят пред детектора на лъжата. Защитата на Сретен Йоцич и на Джурович също отхвърли обвиненията на Томислав Марянович, който според тях, е един обикновен лъжец и фалшив наркоман. По време на разпита в Загреб Слободан Джурович каза, че Марянович е поискал от неговия брат 300 000 евро за да промени показанията си пред съда, в които той ги обвинява за участие в убийството на журналиста Иво Пуканич. Иво Пуканич и директорът на маркетинга в изданието бяха взривени в двора на редакцията на списание "Национал" на 23 октомври 2008 година в центъра на Загреб. Йоцич се смята за основния организатор на атентата.

Обвиненията на Марянович предизвикаха интерес от страна на българските власти и преди месец те поискаха от сръбските съдебни институции да получат неговите показания. Тяхното искане /на българските власти, бел.ред./ получи зелена светлина, пише още изданието. "Тези показания ще бъдат използвани от българската прокуратура в процеса срещу няколко обвиняеми за убийството на Милчо Бонев. В края на месец февруари, по време на процеса, българската прокуратура ще поиска Марянович да даде показания и пред техния съд и поради тази причина поискаха разрешение и от хърватските съдебни власти. Българите много се интересуват от неговите показания, но те ще ги проверят. Ако Марянович отново обвини Сретен Йоцич и Джурович, тогава и двамата ще бъдат разпитани чрез видео връзка. Тогава прокуратурата ще прецени дали да започне разследване", пише "Ало" като се позовава на "източник близък до българското правосъдие".

В днешния си брой вестникът припомня, че Сретен Йоцич е използвал 14 различни фалшиви имена в България и че е бил задържан докато е говорил от уличен телефон в София
. При задържането му в него бе открит паспорт на името на Марко Милосавлевич. Съседите му, в сградата където е живял в центъра на София, разказаха тогава, че той, неговата съпруга и трите му деца, са имали възпитано поведение и са правели добро впечатление. Хора от близкото обкръжение на Сретен Йоцич категорично отхвърлят твърденията, че той стои зад убийството на Бай Миле. Сретен Йоцич и Бай Миле бяха неразделни приятели. Самият Йоца Амстердал остана в добри отношения със съпругата на Милчо Бонев. Тези обвинения се подхвърлят от българските служби, които искат всяко убийство да бъде приписано на Сретен Йоцич, съобщават още източниците на "Ало", които припомнят, че българската полиция е била убедена, че Бай Миле е убит при разчистването на сметки в подземния свят.

БГНЕС припомня, че преди да бъде задържан Йоца Амстердам живееше във вилата на бившия югодиктатор Слободан Милошевич
, който почина на 11 март 2006 година в ареста на Международния трибунал за военни престъпления в Хага. По време на съдебния процес срещу Йоцич, когото наричат най-големия балкански наркобос и най-опасния жив сърбин, той каза, че в България е бил в безопасност, защото са го закривали разузнавателните служби. В началото на месец юни 2010 година Сретен Йоцич получи 15 години затвор от Върховния съд в Белград. Йоцич бе признат за виновен като подбудител в убийството на Горан Марянович през 1995 година.

Йоца Амстердам бе зрелищно арестуван от служители на НСБОП през 2002 г. в центъра на София, където живееше под чужда самоличност. После бе екстрадиран в Холандия да излежава там влязла в сила присъда. След изтичане на наказанието холандците го върнаха през 2006 г. на Сърбия, където също бе изпратен зад решетките по обвинения за поръчкови убийства на мафиоти, атентати срещу държавни служители, контрабанда на огромни количества наркотици, фалшифициране на пари. За повечето от тези престъпления обаче доказателства и свидетели не можеха да бъдат намерени и през май 2006 г. Върховният съд на Сърбия пусна Йоцич на свобода срещу гаранция от 300 000 евро. В средата на 2009 година той бе арестуван отново и оттогава не е излизал на свобода. /БГНЕС
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5803 |15.01.2011 Екогласност осъди Министерство на икономиката . 1| 5528 |15.01.2011 Препятствия по пътя на антарктиците ни . 17| 13347 |14.01.2011 Отвличания на момичета паникьоса Бургас . 66| 15950 |14.01.2011 Правописна реформа ли? От какъв зор?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads