Реклама / Ads
24| 7729 |06.01.2015 АКТУАЛНО

Фрог научи: За пари е пазарлъкът на военните за охрана на границата

.
Споменът за Гранични войски не топли
За пари е пазарлъкът между военни и полицаи за охрана на границата. Той трябва да се реши от "рефера" Меглена Кунева. Като вицепремиер тя трябва да уговори Бойко Борисов да отпусне допълнително средства, за да може армията да участва в подпомагането на МВР в озаптяване на бежанците по границата с Турция. Това научи Фрог от свои източници в министерството на отбраната.
 
Генерали и високопоставени държавни служители, организирали помощ на населението при бедствия и земетресения преди време, подсказали на военния министър Николай Ненчев, че много често обещаните за това пари на армията от държавата, не стигали до военнта хазна. Това било основната причина той да бъде категоричен в онхвърляне на предложението на вътрешния министър Веселин Вучков за съвместно овладяване на предвоенното положение по границата. Министърът на отбраната не можел да забрави и факта, че кабинетът и парламентът не гласуваха необходимия бюджет за армията, както било обещано пред шефовете от НАТО и ЕС. Точно обратното, военният бюджет е дори по-малък от миналогодишния и премиерът заяви, че мърдане няма да има, защото трябва да се посегне на пари от образованието и здравеопазването.

Във военното министерство оправдават своето нежелание да участват в операцията по границата с чл. 23 от Закона за отбраната, според който армията охранява границата при положение на война, военно положение или извънредно положение. Но буквоядите от ведомството бързо ще сменят позициите си, ако бъдат обещани пари, за които стана дума по-горе. За нула време могат да се подготвят воини от готовите батальонни бойни групи, които временно да поемат охраната на границата. Каква по-голяма заплаха има за страната в момента от бежанската вълна?

Фактори в министерството на отбраната смятат, че тези пари могат да бъдат осигурени не само пряко от резервите на държавата. Могат да бъдат прехвърлени средства от бюджета на МВР към този на МО и тогава със сигурност правните  пречки за участие в полицейската гранична операция ще отпаднат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7480 |05.01.2015 Политолог пред Фрог: Санира се, за да се забравят дълговете и тока . 24| 10140 |25.12.2014 Иди и виж! Коледа в „малкия Париж” . 14| 8763 |23.12.2014 Фрог око: Софиянци и "столичани вповече" изтрещяха в чудовищен трафик . 8| 5907 |23.12.2014 Фрог видя: Вместо коледни аромати смрад на гарата в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads