Реклама / Ads
10| 6558 |31.12.2023 АКТУАЛНО

Илиян Василев: Нидерландците свалиха своето вето само заради това правителство. Защото имат доверие

.
Дипломатът Илиян Василев Източник: БГНЕС
"Нидерландците свалиха своето вето САМО заради това правителство. Защото имат доверие. Представете си Рюте да говори с Нинова и Костадинов? За Радев да не говорим." Това написа в социалната мрежа Facebook дипломатът Илиян Василев.
 

Вижте и целия текст:

 

"Могат да критикуват постигнатото по линия на Шенген, но съм реалист и съм свикнал да оценявам постиженията на правителството и екипите, които преговаряха, по това какво е било обективно възможно. Да искат всичко и сега могат децата и най-вече популисти политици. Представете си как Радев, Нинова и Копейкин водят преговори с Австрия и какъв щеше да бъде резултата.

 

Тъй като съм свидетел на част от усилията, но без да мога да правя обобщение, твърдя, че правителството постигна максималното, което беше възможно и за това има право да го нарича успех. Респективно другите могат да критикуват колкото си искат, но това вече е политическа, не обективна реалност.

 

Да, няма фиксирана дата за влизане по суша, има година, но има процес. И каква е алтернативата - я си представете, че тези преговори се водеха от служебен кабинет на Радев, или такъв на Възраждане или БСП. Провалът бе гарантиран, не на последно място, защото тези политически представители не представляват европейска България и към тях подозренията се превръщат в отрицание. Бъдете сигурни, че Румъния щеше да се разкачи от нас и да влезе сама в Шенген. Само по себе си - оставането ни в група с Румъния е успех.

 

По отношение на имигрантите - има толкова подусловия, че за нас няма реална опасност и няма нищо ново. Да, Австрия се държи арогантно, не се съгласи за наземен Шенген, но за съжаление, ЕС няма лостове да я натисне и тя може да рекетира. Както го прави Орбан. За поведението на Австрия да се вини българското правителство е нагло. Но не трябва да се поддаваме на емоции и да изпадаме в антиавстрийски настроения. Както казват англичаните - просто бизнес, няма лоши чувства.

 

Напротив, трябва да оптимизираме лостовете си на влияние - както казах в края на следващата година Австрия ще зависи стопроцента от нас за пренос на руски газ, ако го иска. За това ще трябва да се сключат нови договори на Булгартрансгаз с Газекспорт /което не е даденост/ или с австрийски компании. Не сме длъжни да се съгласяваме, пък и свободни капацитети няма - за да удовлетворим исканията ще трябва да инвестираме. Можем да изравним условията за пренос на руски газ по тръби с условията за пренос на други стоки по суша. Откъде накъде камионите със стоки за Австрия ще спират и губят време по границите, а руският газ ще минава безпрепятствено?

 

Нидерландците свалиха своето вето САМО заради това правителство. Защото имат доверие. Представете си Рюте да говори с Нинова и Костадинов? За Радев да не говорим."

 

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 13525 |30.12.2023 Това Ванга не го е предрекла: Кратка, но точна прогноза какво я чака Русия през 2024 г. . 8| 6736 |29.12.2023 Интернет предозиране: Манолова играе на Дженга с флекс, Волен Сидеров учи какво е sugar daddy . 39| 13681 |28.12.2023 Пропагандаторите на Путин от "Россия-1" влезли в България с визи от друга държава в ЕС. Премиерът разкритикува Волгин . 7| 15714 |26.12.2023 Рокади в "Лукойл" - Инна Дарий поема рафинерията в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads