Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
25| 10817 |08.02.2016

Скандал! Европари за църкви са дадени за ремонт на джамии

.
Митрополит Николай
Пари по европроекти, предвидени за ремонт на църкви в Пловдивска епархия, са били скандално пренасочени за реконструкция на джамии. Това разкриха пред Фрог нюз източници от земеделското министерство.
Митрополит Николай не пожелал църквите му да се ремонтират от подставени фирми, близки до управляващите и най-вече на ДПС. Той съзрял тежко канонично нарушение в това, че храмовете трябвало да се възстановяват от мюсюлмани, а не от християни. Отгоре на това духовникът поискал от фирмите гаранции, че няма да злоупотребят със средствата, защото това щяло да хвърли петно върху цялата православна църква. След като някои фирми не дали такива гаранции, дядо Николай се опънал и не позволил реконструкциите да започнат. За да не „изгорят” парите, отпуснати по европейската програма за развитие на селските райони, със знанието на шефове във Фонд „Земеделие”, те светкавично били пренасочили за ремонт на джамии.

Решение

В края на миналата седмица Светият Синод изненадващо за всички взе решение да не се възползва от европейската програма. Според наши източници това станало и заради оплакванията и на други митрополити в страната, че им се натрапват конкретни фирми от управляващите, които да усвоят парите за градежите на църкви. „На практика духовниците за първи път застанаха толкова твърдо срещу опитите на държавните институции да бъдат използвани с цел конкретни хора и фирми да се доберат по нечестен начин до евросредствата", коментира за Фрог член на Светия Синод.

Предистория

Около 2 години продължи сагата с опита да бъдат реставрирани и обновени с европари 3 църкви в хасковско. Според запознати, след избухналия конфликт между пловдивския владика дядо Николай и кмета на община Хасковски минерални бани Мюмюн Искендер, парите за църкви отишли за джамии, за да бъдат все пак усвоени.
В района на хасковските Минерални бани три църкви трябваше да бъдат ремонтирани с близо един милион и двеста хиляди лева. Пловдивската митрополия обаче отказа да подпиши договора на строителя, като изтъкна опасността той да ги измами. В разгара на скандала, през 2014 година пловдивския митрополит дядо Николай написа дръзновено писмо до земеделския министър. Тогава този пост е заеман от Димитър Греков. Владиката напомни на чиновника, че парите от евро фондовете са заем, който може да бъде опростен, ако те са „използвани за добро дело“. Българската държава трябва да ги харчи, сякаш я гледат 28 души, подчерта още дядо Николай, визирайки броя на страните членки в ЕС. Съмнението, че с евро мафията в България става все по-богата, чрез усвояването на еврофондове категорично се е загнездило в съзнанието на повечето трезво мислещи хора. Доказателства в тази посока изобщо не липсват.

Повод

В случая формален повод за острото писмо на духовника са въпросните църкви в хасковско, за които се предвижда да се реставрират с европейски средства по ПРСР. Дядо Николай ясно декларира желанието си тази дейност да се извършва в съзвучие на канона на православието. С оглед на канона и православната практика, владиката отказва да одобри фирмата, избрана да извърши реновирането. Паралелно с владишкото писмо в информационното пространство се появи новината, че църковните настоятелства са на път да изгубят европейски пари за ремонт на същите тези храмове, което би било закономерно в тази ситуация. Според запознати “избраният“ за дейността строител е много близък до кмета на община Хасковските минерални бани Мюмюн Искендер. Един от поводите на дядо Николай да откаже е, че по канон църквите трябва да се строят и реставрират физически от вярващи християни. Няма пречки парите да идват от иноверци, но самия градеж трябва да се извършва от православни.

Във въпросната фирма обаче работят най – вече мюсюлмани. Никой истински вярващ свещеник не би се съгласил църквите в селата Минерални бани, Сусам и Сърница да се реставрират от друговерци. Самите сгради на храмовете са паметници на културата, защото са построени преди повече от 100 години. Това е и повода настоятелствата им да спечелят финансиране по ПРСР, поне формално. Ремонтът обаче така и не започва. Година по – рано мюсюлмани и християни дори се организират на протест, за да настояват за парафа на Дядо Николай, за ремонта на трите църкви. Това обаче не помогна. В малката хасковска община хората открито говорят, че владиката не е подписал, защото кметът им е мюсюлманин.

Дядо Николай обаче има своите основания. Паралелно с църквите в общината са спечелени проекти и за ремонт на джамиите в Сърница и Караманци, където всичко минало по план със строителите. Според запознати, към днешна дата, вместо трите църкви, са реновирани 3 джамии. Твърди се, че самият Искендер се похвалил пред консултанти, че успял да „надхитри“ системата и владиката, и да похарчи милиона, както намери за добре. Пак същите източници твърдят, че от ДФЗ, ръководена от Румен Порожанов, съдействали на Искендер и изменили проектите от църкви в джамии. На фона на тази информация, отказът на Българската православна църква да кандидатства с проекти по ПРСР е съвсем очакван, категорични са от Светия Синод.

Виж коментар в "Народен глас".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. СКАНДАЛ! "Съветникът" на Борисов бил човек на "Котараците" и Пеевски? 93| 31456 |26.01.2016 . СКАНДАЛ! Къртица от полицията снася на Петър Сумиста 8| 9292 |26.01.2016 . Скандал! Полицайка, уволнена заради кражба, назначена да отговаря за детска престъпност 7| 11824 |17.01.2016 . СКАНДАЛ! Жена нае две банди да убият съпруга й-полицай 12| 12574 |30.12.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ