Реклама / Ads
10| 4850 |02.04.2011 ПОЛИТИКА

Асандж: След Близкия Изток идва ред на Балканите

.
Публикуването на секретните документи за страните от Югоизточна Европа от Уикилийкс ще има същият ефект както в страните от Арабския свят.
 

Това каза създателят на сайта Уикилийкс пред босненското издание "Дневни Абаз", което обяви Джулиан Асандж за личност на 2010 година, предаде АСН.

Асандж обеща в близките дни Уикилийкс да обяви много секретни документи на американското посолство в Босна и Херцеговина за последните шест години.

Документите, които публикувахме за Румъния, имат огромно влияние в тази държава, каза още Асандж.

Уикилийкс разсекрети и документи на американското посолство, отнасящи се до България. От тях става ясно, че организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната власт.

Въпреки постоянният натиск от страна на САЩ и ЕС, последните български правителства са направили много малко за ограничаване на наличието на организирана престъпност. Според документите българската общественост осъзнава корумпиращото влияние на организираната престъпност.

"Очевидно това е моделът и значението на документите. Този модел ще има същото значение и за Балканите, каквото имаше за Близкия Изток”, каза още Асандж. Според него Уикилийкс е изиграл огромна роля за революциите в Тунис и Египет. Той каза, че няма да има спиране на разсекретяването на документите и обеща този процес да се ускори.

"Нямам никакво намерение да се договарям с американските власти... те се опитват да ни запушат устата и искат да унищожим документите, включително и тези, които вече са публикувани... Да спрем контактите с нашите "източници и информатори" от американската армия... Естествено, ние подобно нещо няма да приемем", каза още Асандж и добави, че той има огромна подкрепа от страна на обикновените американски граждани. Подкрепят ни и много хора от различни държави по света, които търсят истината и прозрачността, каза още създателят на сайта.

Джулиан Асандж каза, че има голям екип от експерти базирани в Александрия, Египет и в щата Джорджия, които се опитват да го обвинят в шпионаж, за да се стигне до неговото екстрадиране в САЩ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 6131 |11.03.2011 Б. Борисов: След Брюксел съм по-голям оптимист за Шенген . 127| 10925 |09.03.2011 Бр. Аспарухов: Борисов в последния момент ще се кандидатира за президент . 29| 7286 |03.02.2011 Следващото правителство в Кайро няма да бъде нито демократично, нито реформаторско . 37| 6596 |01.02.2011 „Оправдать никого не следует!”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads