Реклама / Ads
8| 3010 |27.02.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Австрия пак размаха пръст за влизане на България и Румъния в Шенген по суша

.
Шенген
Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия потвърди досегашната позиция на Виена за вето над пълното приемане на Бълария и Румъния в Шенгенското пространство. Това съобщи електронното издание на австрийския вестник "Кроненцайтунг".
 

По този начин официална Виена охлади надеждите на управляващите в София и Букурещ, които обявиха, че страната ни ще влезе още тази година Шенген и по суша.


Същевременно министърът се позовава на вече постигнатото споразумение относно премахването на контрола по море и въздух, известно още като "въздушен и морски Шенген". "Смятам, че е много важно да направим тази стъпка сега, а не да философстваме за следващата", заявява Карнер, визирайки единодушното решение на ЕС, като същевременно ограничава очакванията за пълното присъединяване.


Компромисът беше постигнат след "сложни преговори" и предвиждаше "ясни условия", подчертава вътрешният министър. Те включват изискването сухопътната граница да бъде охранявана и на външната граница да бъдат осигурени допълнителни полицейски служители и ресурси на Фронтекс. Освен това лицата, търсещи убежище, които преди това са били регистрирани в Румъния и България, да бъдат върнати от Австрия в съответните държави.






Споразумението за "въздушен Шенген" означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да летят до други държави от ЕС през чуждестранните терминали. Въпреки това граничният контрол ще остане в сила за пътуващите по суша. Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г. Според съобщенията консултациите за премахването на сухопътния контрол ще продължат и през тази година, коментира „Кроненцайтунг“.


Европейската комисия определи като положително развитие предложението на Австрия за отпадане на граничните проверки при пътуване по въздух от България и Румъния, предава БТА.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2948 |26.02.2024 Професионални организации искат оставката на министъра на туризма . 1| 2746 |26.02.2024 Заради еврото: Депутатите изслушват управителя на Хърватската народна банка . 0| 4498 |26.02.2024 Кои са най-важните характеристики на добрия куфар? Ръководство преди покупка! . 2| 3722 |23.02.2024 Защо Тайландските Малдиви - Ко Липе, ни разочарова?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads