Реклама / Ads
14| 9521 |30.11.2011 ЪNDERGROUND

Процесът срещу „Октопода” тръгва на 12 декември, прокурори и свидетели не знаят

.
Румяна Ченалова
Тайни съпътстват старта на делото срещу Трактора, свидетели са следени и заплашвани да се откажат от показанията си
 
Странна тайнственост обгръща знаковото дело „Октопод”. То ще стартира на 12 декември, но за първото заседание на Софийския градски съд не са уведомени нито медиите, нито свидетелите, нито дори някои от прокурорите. Не е ясно защо съдия Румяна Ченалова е предпочела информацията да се пази в тайна. Не са ясни съвсем и мотивите да се бърза толкова в навечерието на Коледа, след като се чака година и половина, коментираха магистрати пред „Торнадо”. Те потвърдиха, че се е очаквало процесът срещу Алексей Петров, считан за водеща фигура в мафиотската структура на „Октопода”, да бъде
 приоритет на специализирания съд който ще стартира през януари 2012 г.

Изненадани сме, защото почти няма време да се консултираме с адвокати и да изградим някаква тактика на поведение в съда. Това заявиха пред „Торнадо” трима от основните свидетели по делото. Буквално за десетина дни те ще трябва да се запознаят със 120-те тома обвинения срещу Трактора. Някои от тях през последните седмици получавали заплахи или педложения за финансова изгода, ако се откажат от показанията си. На един дори му срязали болтове на служебната кола, за да се предизвика „случайна” катастрофа. Други са следени демонстративно, за да им се окаже психологически натиск.
На първото заседание на съда, на 12 декември, ще бъде прочетен обвинителният акт и ще се даде ход на делото. Алексей Петров и защитата му са се подготвили за мащабни медийни изяви. В тях за пореден път общественото мнение ще бъде облъчвано колко невинен е Трактора и че процесът срещу него е политически.

Над 180 свидетели обаче са на друго мнение. Очаква се в скоро време да станат известни нови разкрития за брутални престъпления на „Октопода”. Провисване от виадукт на Витиня, заплахи за разфасоване, отвличане на деца и убийства са само част от арсенала, с който „Октопода” е изнудвал жертвите си.

Кой ще е държавният обвинител?
По всички правила държавният обвинител по делото срещу „Октопода” и Алексей Петров трябва да е прокурор Светлозар Костов. Магистратът работи дълго и задълбочено по обвиненията, събира доказателства и ръководи следствените действия. Мина през много перипетии, бе атакуван и с компромати. Решението трябва да вземе главният прокурор Борис Велчев. И той трябва да е на висотата на това решение. В средите на обвинението се говори, че Велчев имал намерение да назначи друг прокурор по делото. Мотивът му бил, че Костов трябва да има свобода да се разгърне като ръководител на новосъздадената Специализирана прокуратура. „Работил съм много упорито по делото, познавам детайлите, познавам почти всички свидетели лично и смятам, че имаме добро взаимодействие и уважение. За мен е предизвикателство да участвам в делото и бих дал всичко от себе си да защитя интересите на обществото и държавата в него”. Това е позицията на самия прокурор Костов.
Остава Борис Велчев също да докаже, че решението, което ще вземе, е в интерес на обществото и държавата.

Лулчева и Василев бранят Алексей Петров
Основни действащи лица в защитата на „Октопода” и Алексей Петров са известните адвокати Ина Лулчева и Васил Василев. И двамата са съдружници в кантората на Даниела Доковска. Известни юристи, защитавали скандални обвиняеми. Между тях са бившият премиер Сергей Станишев, бившият военен министър Николай Цонев, обвненият в корупция шеф от ГДБОП Иван Иванов, екскметът на столицата Стефан Софиянски, ексминистър Александър Божков, банкерът, вече издател, Любомир Павлов и др. Васил Василев напоследък се прочу и с участието си във форум, иницииран от вечния Гиньо Ганев, в защита на свободата и демокрацията. Доста странно поведение, като се има предвид, че тъкмо клиентът на Василев–Трактора в предизборнта кампания агитираше за забрана на политическите партии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 12940 |01.08.2011 Срязаха болтовете на колата на основен свидетел срещу Алексей Петров . 27| 11030 |26.07.2011 Турски политик подкрепя българска партия срещу Сокола . 32| 10231 |10.07.2011 Смут в редиците на „Октопода” преди делото . 56| 24849 |02.07.2011 Алексей Петров, Любомир Павлов и Огнян Донев "на нож" срещу Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads